Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  

Léčba bobkovým listem

 


Aktualizováno:

Bylinky

Bobkový list je sušený list vavřínu ušlechtilého a používá se zejména jako koření. Tuto přezdívku daly vavřínu patrně jeho plody, které připomínají bobky malých zvířat. Původem je rostlina pravděpodobně z Malé Asie. Bobkový list působí lehce sedativně, podporuje trávení, má i antiseptický efekt. Mimo jiné má velmi zajímavý účinek na snižování krevního cukru jako doplněk léčby diabetiků.

Pěstování

Vavřín se ve své domovině ve Středomoří vyskytuje obvykle jako strom dorůstající poměrně značných výšek, roste však pomalu. Pěstuje se pro svoje dekorativní stálezelené vonné listy. Dříve se vavřín používal jako výzdoba při slavnostních příležitostech, například na věnce. Zejména staří Římané a Řekové se vavřínovými věnci zdobili při vítězných bitvách a sportovních zápasech. V dnešní době je pro nás vavřín kromě dekorativního účelu nepostradatelný v kuchyni.

Rostlina tvoří vejčité kožovité listy sytě zelené barvy, které jsou na okrajích mírně zvlněné. Listy jsou silně aromatické a s oblibou se používají jako koření – bobkový list. Rostlina tvoří nenápadné květy vyrůstající z paždí listů. Žluté květy se objevují v červnu. Po odkvětu se tvoří černofialové bobule. Semena se sklízejí na konci podzimu, jakmile plně dozrají. Ve Středomoří se ze semen lisuje jedlý olej. Jako koření se používají pouze listy, a to jak čerstvé, tak sušené. Čerstvé listy vydrží v mikrotenovém sáčku několik dní. Před použitím je raději nakrájíme. Jinak listy sušíme na suchém, tmavém místě. Po usušení listy ze stonků odtrháváme. Můžeme je použít celé nebo drcené.

Vavřín má rád prosluněná místa, tam se mu bude doopravdy dařit. V létě je náročný na dostatek vláhy a hnojiva. I přesto nechte zeminu mezi zaléváním vyschnout. Na půdu není rostlina náročná a snáší dobře i vápenaté půdy. K opravdu dobrému růstu ale potřebuje kyprou a výživnou zeminu. Nenechte se však zmást Středomořím, kde vavřín může působit dojmem rychle rostoucí bezproblémové dřeviny, opak je pravdou. Třebaže rostlina vyžaduje pravidelnou zálivku, má kořeny citlivé na přemokření. Zvláště při pěstování v květináči nezapomeňte na silnou drenážní vrstvu, protože pokud rostlině uhnijí kořeny, tak se s tím jen těžko vyrovná. Dalším parametrem je výživná, ale propustná zemina. Toho docílíte přídavkem perlitu nebo drobného štěrku.

S dobrým prospíváním rostliny bezesporu souvisí řez. Velmi slabé nebo naopak silné větve obrážejí nepříliš ochotně a mnohdy vytvoří pouze 1 až 2 nové výhony. Na to myslete při tvarování, kdy nenechte rostlinu nasadit příliš starého dřeva. Tak snadno dostanete stálezelený keř nebo stromek, vavřín má totiž dobrou regenerační schopnost a snese i hluboký řez.

Pokud chcete vavřín namnožit, jde to celkem jednoduše. K množení se využívají vrcholové řízky, které mají alespoň 3–6 lístků. Umisťujeme šikmě seříznuté sazenice po více kusech do květináčů. Nejideálnější podmínky jsou kolem 25 stupňů Celsia, kdy dokáže skvěle zakořenit. Vavřín se ale množí i ze semen nebo odkopky vzrostlejších keřů.

Z chorob je vavřín náchylný na plísňové onemocnění, takže jej můžete postříkat a zalít roztokem Baycoru nebo Delanu. Také jej často napadají puklice. Ty patří mezi obtížné druhy škůdců, ale to ještě neznamená, že musíte napadené rostliny ihned ničit.

V kuchyni je vavřín známý a jako bobkový list je zde naprosto nepostradatelný zejména při přípravě masových pokrmů, v omáčkách, na těstoviny, k rybím pokrmům. Má chuť s nádechem citrusů a muškátového oříšku. Je součástí koření do polévky. Bouquet garni je francouzský název pro svazek bylinek, který se skládá ze tří snítek petrželky, jedné snítky tymiánu, jedné snítky bobkového listu. Jeho aroma se skvěle doplňuje s chutí octa. V kuchyni bychom s bobkovým listem měli zacházet opatrně – pokud používáme celé listy, tak vždy raději v menším množství, a do jídel jej dáváme až před dokončením (příliš dlouhým vařením hořkne). Mletý bobkový list pak přidáváme až do hotového pokrmu. V porovnání s většinou koření, ze kterého se používají listy, může být bobkový list několikrát vařen, aniž by ztratil většinu aromatických látek.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Jak vavřín přezimovat

Rostlina není mrazuvzdorná, proto se pěstuje v okrasných nádobách, které je třeba na zimu přenést do bezmrazé místnosti. Vyzrálé starší keře snesou i krátké pětistupňové, někdy i vyšší mrazy. V zimě je to keř víceméně nenáročný.

Jak sušit bobkový list

Listy jsou zdrojem hořčin, silic a alkaloidů. Nejčastěji se s vavřínem setkáváme v jeho sušené podobě, při šetrném a správném způsobu sušení si totiž zachovává většinu svých účinných a nám prospěšných látek. Bobkový list je bohatý na hořčík, vápník, draslík, železo, měď a vzácný selen, také na vitamíny A, C a skupiny B, zejména pak kyselinu listovou, která se doporučuje v době plánovaného těhotenství a pak během něj pro správný vývoj plodu v těle matky.

Sklizeň vavřínu je možná během celého roku, například když tvarujeme keřík. Ostříhané větvičky vavřínu vznešeného s listy se suší v temné a suché místnosti a ukládají se do plátěného sáčku, který se uchovává v temnu a suchu.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Bobkový list a cukrovka

Vavřín má detoxikační účinky, dobře působí na trávení a snižuje hladinu cukru v krvi. Čaj z listů využijí diabetici, protože snižuje hladinu cukru v krvi. Užívání 1 až 2 gramů bobkových lístků denně po dobu alespoň jednoho měsíce vede ke snížení hladiny glukózy v krvi o 21–26 %.

Bobkový list působí blahodárně i na nervový systém a tiší bolesti hlavy či migrény. Podporuje imunitní systém a má antiseptické účinky. Mírně ředí krev a napomáhá tak zabránit vzniku krevních sraženin. Je známý rovněž jako účinný pomocník při cukrovce, revmatismu a dně. Listy a především olej vylisovaný z plodů vavřínu se využívají také v aromaterapii.

Očista kloubů od solí a vápenatých usazenin

Bobkový list je vhodný jako detoxikace a slouží i k očistě kloubů od soli. Zde je návod na odvar k odstranění solí z těla:

5 g bobkového listu dejte vařit do 300 ml vody na 5–10 minut. Odvar nechte přes noc vyluhovat, přeceďte a po malých doušcích pijte během celého dne do osmé večer. Kúru opakujte tři dny po sobě, následuje týdenní pauza a znovu opakujte.

Pozor! Kúra se nedoporučuje dlouhodobě a v žádném případě se nedoporučuje zvyšování dávky nebo jednorázové vypití celého odvaru, jeho efekt je dost výrazný a mohly by se objevit negativní projevy. Před kúrou je vhodné vyčistit tělo pomocí klystýru střeva. Po absolvování kúry může dojít k vylučování růžové moči, což znamená že soli se již vylučují z těla.

Při bolestech kloubů jsou vhodné obklady z bobkového listu:

Rozdrťte pár lístků bobkového listu a smíchejte je s olivovým olejem. Naneste na čistý kus látky a přikládejte vícekrát za den na místa postižená revmatem.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Lze bobkový list zapálit

Tato rostlina má také psychoaktivní účinky – má pozitivní vliv na naši náladu. Jediné, co je třeba udělat, je zapálit jeden list v popelníku, odejít z místnosti a vrátit se za 10 minut. Místnost bude plná vůně, která vás i celou vaši rodinu uvolní.

Pálení bobkového listu patří ke staré pohanské tradici. Na bobkový list bylo zvykem napsat tajné přání a poté list spálit, aby se přání splnilo.

Čaj z bobkového listu

Čaj příjemné chuti má blahodárné účinky na náš organismus, ale nic se nesmí přehánět. O účincích a receptu se více dozvíte zde.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Nežádoucí účinky

Bobkový list je velmi účinný prostředek na odstraňování veškerých usazenin, může však způsobit i nebezpečné reakce. Dokáže vyvolat velké vylučování všech hlenů, a to i hlenů ze střev. Pozor na předávkování, které může spustit krvácení, proto je důležitá opatrnost zvláště v těhotenství. Myslete na to, že je nutné odvar pít opravdu po malých douškách, poslední asi v osm hodin večer. Před spaním si někteří lidé dělají klystýr, aby omezili vylučování hlenu horními cestami dýchacími. Během užívání odvaru z bobkového listu se doporučuje konzumace vegetariánské stravy.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© James Steakley

odkaz na článek

. Léčba bobkovým listem [online]. UzdravímSe!cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Léčba bobkovým listem

 Vlastimil

Vážení,jsem rezervovaný vůči "babským" radám ale nálev z bobkového listů je skutečně unikátní,jedinečný prostředek,který vám velmi rychle pomůže od chronických bolestí pohybového aparátu.Jak praví italské přísloví "L' esperienza è madre di scienza" či-li "Praxi ničím nenahradíš",vyzkoušel jsem sám na sobě účinky nálevu z bobkového listu.Předesílám,je velmi vhodné vyčistit zažívací trakt nálevem perorálně a chcete-li i klystýrem,vyprázdnit se a alespoň tři dny v průběhu pitné kůry bobkového listu dodržet půst.U mne proběhla bouřlivá reakce organismu třetí den hladovky když jsem první den započal s kůrou a druhý den zopakoval ještě jednou konzumaci popíjením svařeného bobkového listů 5 gramů v 300 ml vody.Je velmi důležité po desetiminutovém varu slit obsah nádoby včetně bobkového listu do termosky a zde nechat přes noc vyluhovat.Druhy den popíjet po doušcích-ja nejsem tak důsledný,popíjel jsem zcezený obsah termosky ca 8 hodin.Budete velmi mile překvapeni razantním ústupem bolesti v kloubech i zádech a navrátí se vám elán do života.Dalsí zisk bude po skončení kůry až euforická nálada,zbystření mysli a získání nové energie.Zkuste kůru,to,co zde píši je můj osobní prožitek.Trpěl jsem delší dobu bolestmi hlezna,kolenního i kyčelního kloubu,zápěstí,zad-páteře . . . Dnes,čtvrtý den už jím a jsem téměř bez bolesti.Pamatujte ale jediné,úsadu solí jsme si způsobili sami nemírným životním stylem.Až nabudete po očistě elánu do života bez bolesti, vězte,že konzumaci masa,kyselinotvorné složky potravy je třeba výrazně omezit.Rovnež alkoholu,pochutin,uzenin,sladkostí též - ty zase způsobují a podporují nežádoucí pomnožení patogenů v zažívacím traktu.Uazeniny v organismu se hromadily mnoho let,proto bude také nějakou dobu trvat,než se jich zbavíte.Stručně řečeno,stravujeme se blahobytně,nezdravě. Přeji vám zdařilé provedení očisty kloubů a budu rád za vaše postřehy.S pozdravem Vlasta.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Bobkový list - na nervy

 Alena

Hezký článek, zrovna se totiž zajímám o pozitivní účinky bobkového listu. Na terase si pěstuji vavřín a plánuji menší sklizeň :) Na vsestihnu.cz/media/b… jsem se dočetla, že se dá bobkový list použít i jako lék na nervy, jelikož zklidňuje nervovou soustavu, tudíž bych si z něho ráda udělala čaj. Nemáte někdo návod, jak se dělá?

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Vavřín, Laurie - plody

 MgA. Boris MÍČEK

Vavřín - Laurier jsem často ve Francii v kuchyni používal čerstvý. Bylo mi ale řečeno, černo-fialové bobule, vytvářející se po odkvětu se používají ve voňávkářství, ale jsou jedovaté a jako koření se tedy nepoužívají. Co je tedy pravda ?
Jinak bych rád upozornil na zajímavé hudební dílo nesoucí název rostliny. Autorem je Camille SAINT-SAÊNS a dílo se jmenuje "Cypres et lauriers" pour organ and orchestra Op. 156 (1919) - "Cypřiše a Vavříny" pro varhany a orchestr a bylo po první sv. válce věnováno Raymondu POINCARÉ (1860-1934), Presidentovi III. Francouzské Republiky (v létech 1913-1920).
MgA. Boris MÍČEK
l´organist - compositeur

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Puklice na bobkovém listu

 Magda

Koupila jsem si krásný vavřín s tím, že budu sbírat jeho listy. Teď jsem ale zjistila, že má na listech puklice. Nevím, jak se jich mám zbavit, abych mohla listy používat.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

Další články k tématu očista kloubů bobkovým listem

UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS