Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  

Antikoncepce může škodit životnímu prostředí

 


Aktualizováno:

Gynekologie a porodnictví

Stále rozrůstající se biofarmy mají jednoznačný cíl: produkovat kvalitní suroviny bez použití pesticidů a dalších škodlivých látek. Avšak chemikálie nejsou jedinou přetrvávající hrozbou ekosystému. Objevují se nové nebezpečnější hrozby, které se projevují postupně i několik let. Podle posledních zjištění patří hormonální antikoncepce mezi faktory, které přímo ohrožují život na této planetě. Důkazů je k dispozici opravdu mnoho...

Počátky antikoncepce

Vědci se s tímto problémem střetli v 80. letech, když u ryb a drobných živočichů (u žab a platýzů) zaznamenali změnu v pohlavním chování. Průzkum v kanadské provincii Britská Kolumbie uvádí, že i v člověkem nedotčených přírodních řekách se objevily známky působení antikoncepce. Vědci zjistili narušení pohlavního vývoje lososů. Samice živočichů trpěly poruchami vývoje vajíček a například v pohlavních žlázách měly obojí pohlavní buňky. U samců se totiž varlata měnila na vaječníky a nemohli se třít.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Pilulky – zdroj problému

Za vším stojí hormonální antikoncepce, kterou ženy vylučují močí. Ta se splašky dostává do čističek odpadních vod, kde je vystavena působení bakterií. Úkolem mikrobů je rozložit celou řadu škodlivých látek. Ale jak působí „v kombinaci“ s antikoncepcí? Mikrobi ve své snaze poradit si s hormony obsažených v antikoncepčních pilulkách vytvářejí látky, které mají na ryby ještě silnější účinky než původní hormony antikoncepce. Podle Jaroslava Petra, předního českého biologa, zvrat pohlaví vyvolaný znečištěním životního prostředí představuje problém globálního měřítka.

Hormonální pilulky však nejsou jediným lékem, který významně poznamenává ekosystém. Patří sem například antidepresiva a antibiotika, které se stejnou cestou, jako antikoncepce, dostávají do odpadních vod. Podle odborníků můžou měnit chování živočichů a narušovat jejich rozmnožování.

Tento úkaz je názorným příkladem, kdy člověk nedocení důsledky své činnosti. I když přímý vliv těchto látek na člověka nebyl zatím prokázán, jsme si opravdu jisti, že jsme před ními dokonale chráněni?

Více informací: www.mebio.cz , www.ekolist.cz
Foto: ©
Linda Bartlett (Photographer)

odkaz na článek

. Antikoncepce může škodit životnímu prostředí [online]. UzdravímSe!cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Citron a antikoncepce

 Milda

Porodnické oddělení univerzity v Melbourne, před několika lety prokázalo, že citrónová šťáva aplikovaná do pochvy před pohlavním stykem, působí nejen jako antikoncepce, ale také dokáže zabránit přenosu HIV infekce. Kyseliny, obsažené ve šťávě citrónu nebo limetky, jsou totiž schopny znehybnit nejen lidské spermie, ale také zničit virus HIV.
Postup citrónové antikoncepce je jednoduchý, před pohlavním stykem žena použije vždy čerstvě vymačkanou a přecezenou citronovou šťávu, kterou si aplikuje do zdravé pochvy. Jen tak nebudou kyseliny z citrónu v pochvě pálit. To samé platí i pro partnera, který by měl mít svůj penis také zdravý, bez zevních poranění. Po skončení je třeba vagínu důkladně vypláchnout čistou vodou. Při souloži je třeba dbát na to, aby se sperma nedostalo moc hluboko do vagíny a šlo co nejlépe vypláchnout.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Antikoncepce pro muže

 Milan

Pánové, je zde nová mužská antikoncepce, při které dochází k ozáření varlat ultrazvukem a ty pak produkují neplodné sperma. Zatím je to ve výzkumu, do několika let to bude volně dostupné v kapesním ultrazvukovém inhibitoru plodnosti na dvě tužkové baterky AA. Po ozáření varlat ultrazvukem efekt neplodného spermatu vydrží jen několik dní.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS