Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  

Dyshidrotický ekzém

 


Aktualizováno:

Dermatologie

Dyshidrotický ekzém se projevuje výskytem vodnatých puchýřků, které pozvolna praskají, zasychají a olupují se. U ekzému hrozí bakteriální infekce a následné zhnisání původně čiré tekutiny puchýřků. Navíc se někdy rozvine i postižení nehtů se změnami jejich barvy, povrchu a tloušťky.

Dyshidrotický ekzém podle Wikipedie

Dyshidrotický ekzém se projevuje drobnými svědivými pupínky/puchýřky na dlaních rukou a na nohou. Spouštěcími faktory mohou být psychická nepohoda, stres, strava a další. Někdy vyvolávají zhoršení některé potraviny, jako rajčata, ananas, pomeranče, citróny a další. Sami vyzkoušejte, co vám jak při manipulaci, tak při konzumaci ekzém zhoršuje. Používejte šetrné mycí prostředky. Důležité je puchýřky neškrábat. Zde se můžete podívat, jak vypadá dyshidrotický ekzém.

Komplikací jsou opakující se léze, které jsou svědivé a často se infikují. Přesná příčina vzniku onemocnění je neznámá. Léčba je dlouhodobá pomocí mastí s kortikoidy a perorálně se používají antihistaminika.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Přenos

Přenos není možný. Lidé s atopickým ekzémem jsou na onemocnění náchylnější. Příčiny jsou oficiálně neznámé, je však známo, že některé alergeny mohou reakci spustit. Lidé alergičtí na roztoče nebo nikl nebo na cokoliv jiného mají dyshidrotickým ekzémem problémy. Může souviset také s kontaktní alergií.

Léčba

Léčba zahrnuje protizánětlivé masti, například mast s obsahem kortikosteroidů. Jako lokální léčivo lze použít rovněž Bepanthen plus, který je volně prodejný v lékárně, ale vhodnější je dermatovenerologické vyšetření s preskripcí léku ze skupiny kortikoidů. Počítejte s dlouhodobou léčbou a možným opakováním potíží. Pokud se podaří odhalit příčinu (stres, horko, saponáty, tekutá mýdla, stavební hmoty, gumové rukavice, nevhodné krémy), je větší šance, že při vyloučení těchto dráždidel se ekzém nevyskytne nebo jen v malé míře. V tomto případě je tedy velmi důležitá spolupráce pacienta.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Dieta

Jelikož je příčina neznámá, ale předpokládá se, že spouštěčem mohou být i potraviny, je dobré se vyvarovat potravin, které zhoršují váš zdravotní stav.

Ocet na dyshidrotický ekzém

Mnoho vědeckých studií již poskytlo důkazy o tom, že jablečný ocet efektivně léčí ekzém a jiná onemocnění kůže.

Nejužitečnější vlastnosti jablečného octa:

  • váže na sebe a následně odplavuje z těla a pokožky toxické látky;
  • obsah mléčné a jablečné kyseliny působí silně antibakteriálně, antifungálně, snižuje zápaly, svědění, vyhlazuje pleť a předchází její infekci;
  • obsah betakarotenu podporuje a regeneruje buňky;
  • obsah draslíku léčí alergie a reguluje pH pleti;
  • obsah dalších minerálů a vitamínů, jako je železo, hořčík, sodík, vápník a fosfor, působí pozitivně na ekzémy a posiluje imunitní systém.

Výsledkem aplikace jablečného octa na pokožku je zdravější a mladistvěji vypadající pokožka. Vzhledem k tomu, že jde o poměrně silnou kyselinu, je nutné předcházet podráždění pleti, proto se jablečný ocet doporučuje zředit vodou nejméně v poměru 1 : 1.

Účinky na jablečného octa pokožku:

  • léčí akné, vyrážky a pupínky – má stejné a možná i lepší výsledky než mnohé komerční kosmetické přípravky a krémy;
  • obsahuje kyselinu jablečnou, která má silné antibakteriální, antimykotické a protivirální účinky – díky tomu efektivně předchází tvorbě akné a vyrážek;
  • detoxikuje pokožku – odstraňuje z pleti toxiny, jeho pravidelná aplikace nechává pleť čistou a zářivou;
  • snižuje výraznost pigmentových i stařeckých skvrn – obsahuje kyseliny, které vás zbaví starých odumřelých kožních buněk a zkvalitní zdravé buňky;
  • odstraňuje vrásky – podobně jak u skvrn pravidelná aplikace jablečného octa pomáhá i s odstraňováním a zmenšováním vrásek;
  • vyrovnává pH pokožky – jablečný ocet z pokožky odstraňuje nadbytečný tuk a vyrovnává pH, čímž reguluje tvorbu mazu a pokožka tak nebude příliš suchá ani mastná. Pravidelná aplikace podpoří vyváženou a dobře vypadající pokožku tváře.

Postup aplikace: Namočený vatový polštářek přiložte přímo na skvrnu nebo defekt a nechte chvilku působit. Následně místo omyjte čistou vodou. Aplikujte 2x denně po dobu jednoho měsíce a půl a výsledkem budete mile překvapeni.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Homeopatika

Homeopatika mohou pomoci, a to velmi nízká potence 5CH (D6) těchto produktů: Ostropestřec (Carduus marianus), Smetanka (Taraxacum), Vlaštovičník (Chelidonium).

Přírodní léčba

Z přírodní léčby pomohou například kvasnice. Rozmíchejte půl kostičky droždí ve vodě a směs ihned vypijte. Ač se to zdá neuvěřitelné, opravdu to pomáhá. Z droždí můžete postupně přejít na Pangamin, užívejte jej několik měsíců.

Dále pomáhá slabý roztok hypermanganu.

Ne vždy, ale často pomůže postižené místo pomazat tea tree olejem, případně tento olej kápnout do nějakého krému a společně aplikovat na postiženou pokožku.

Pomáhá i voda z mrtvého moře, ale puchýřky nesmí být otevřené, jinak to je, jako když vnoříte ruce do kyseliny.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Fotografie

Zde můžete vidět, jak vypadá dyshidrotický ekzém.

Pokud máte zkušenosti s přírodní léčbou dyshidrotického ekzému, podělte se o ně s našimi čtenáři.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Darm

odkaz na článek

. Dyshidrotický ekzém [online]. UzdravímSe!cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Dyshidrotický ekzém?

 Hana Zýková

Tak už bojuji od listopadu 2018 s něčím, co je asi ten dyshodrotický ekzém. Kožař sám neví, co to je, tak mi napsal kortikoidovou mast, ovšem jen na týden, užívám kortikoidů už dost na svoje alergie a astma. Lečím se tedy sama, mýdlo z mrtvého moře, bepanthenol, pořád dokola se to hojí a zase vrací, mám postiženou zatím pouze dlaň levé ruky a svědí to jako čert. Navíc je to vážně nehezké. Pracuji jako oční optik a tak dost ruce používám, k zaměřovaní obrub na lidech, zabrušování a snažím aby to nebylo vidět, protože by zákazníci někteří mohli mít pocit, že jsem infekční. Takže co s tím? Pokusím se změnit již tak dost osekaný jidelníček, a zkusí rady, které jsem našla na této stránce. Přikládám fotku. A budu doufat, že se toho zbavím.

Přiložený obrázek | Počet odpovědí: 4 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Dyshidroticky ekzem

 Lucie

Dobrý den, tento ekzem se mi poprvé objevil hned v porodnici.... A dále se jen zhorsoval. Koupat dceru v Linole bylo utrpení.... Veškerý styk s vodou a mýdlem, jarem..... Do večera ruce slite, druhý den, suché, popraskané do krve až pod nehty. Kojila jsem nechtěla jsem kortikoidy, vůbec nikdo nevěděl co mi je. Takto jsem se trápila téměř rok. Až 4.kozarka mi udělala test z mých krémů atd.na zádech na co mám alergii....... Izothiazoliny...... Sračky v prášcích na praní, krémech, mydlech, saponatech i v dětské kosmetice, ubrouscich na zadek... Au au au. Nasadili jsme kortikoidy, 2 balení, já vyřadila vše s Izothiazoliny a Dobry. Pak se za další 3 roky narodil syn.... Dobrý.....dcera začla chodit do školky, doma pořád nemoci a s 2 detma občas prostě matce hrabe.... A ejhle.... Na 1-2 prstech ekzem znovu.... Takže co to způsobuje???? Stres!!!!! Prst mám opět do krve

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Ekzém

 Tatiana

Dobrý deň, už 10 mesiacov bojujem s dyshidrotickym ekzémom. Začalo to príchodom z pôrodnice. Ako správna matka som sa snažila dodržiavať hygienu pri novorodencovi. Neustále som si umývala ruky, používala antibakteriálne gély a mydlá to. Prvý pľuzgier a rana sa mi spravila na prostredníku. Neskôr po rozskriabani sae mi ekzém rozšíril na dlaň. po neúspešného liečbe ( kožná dr. ) su moje ruky dnes v hroznom stave. Akákoľvek manipulácia s dieťatkom je bolestivá, nehovoriac o srpche. Momentálne si ruky natieram kozim mliekom.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS