Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  

Hormonální jednosložková antikoncepce

 


Aktualizováno:

Gynekologie a porodnictví

Je to metoda hormonální antikoncepce založená na kontinuálním udržování hladiny gestagenů v organismu. Primárním mechanismem účinku je zastavení ovulace. Uvedená metoda se může aplikovat v různých formách – perorální (tablety), injekční, implantáty (podkožní), vaginální kroužky. Pokud jde o bezpečnost při užívání těchto přípravků, platí téměř stejné podmínky jako při antikoncepci dvousložkové.

Výhody minipilulek

Tento druh antikoncepce je účinnější u žen nad 40 let, kdy dochází k přirozenému snižování plodnosti. Podávání gestagenu v tomto období života nahrazuje jeho přirozený úbytek. Dále pravidelné užívání hormonu gestagenu (každý den ve stejnou dobu) způsobuje takové změny v hlenové zátce děložního čípku a na sliznici dělohy, které ztěžují průnik spermií nebo uhnízdění oplodněného vajíčka v děloze. Minipilulka se snadno používá, je vhodná nejen pro starší, ale i pro kojící ženy, protože nemá vedlejší účinky estrogenu.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Nevýhody minipilulek

Mohou způsobit nepravidelnosti v menstruačním cyklu s obdobími krvácení nebo „špinění“. Vedlejší účinky jsou minimální a mizí obvykle po 2–3 měsících. Někdy je menstruace vynechána zcela.

Tabletky musí předepisovat lékař a musí se užívat denně ve stejnou dobu, nanejvýše s tříhodinovou odchylkou. Některá onemocnění (těžké průjmy), ale i některé léky mohou zabránit účinku antikoncepční pilulky, v tom případě je třeba po poradě s lékařem použít speciální opatření. Uživatelkám hormonální antikoncepce se nedoporučuje kouření.

Autor: © Jakub Vinš

odkaz na článek

. Hormonální jednosložková antikoncepce [online]. UzdravímSe!cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Ovlivnuje masažní olej oplodnění

 Veronika

Dobrý den, chci se zeptat snažíme se s přítelem o dítě a místo lubrikačních gelů používáme masážní olej. Ovlivnuje to nějak oplodnění? Děkuji za odpoved.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět




Zajímavé články

UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS