Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  

Narkóza u starých lidí

 


Aktualizováno:

Anesteziologie

Celková anestezie uvede člověka do umělého spánku pomocí léků a anesteziologických plynů působících na centrální nervový systém. Nejznámějším plynným anestetikem je oxid dusný, bezbarvý plyn nasládlé chuti, který je běžně známý pod pojmem rajský plyn. V současné době je nejpoužívanějším inhalačním anestetikem látka zvaná izofluran.

Následky po narkóze

Škodlivost narkozy je díky vědeckému pokroku snížena na minimum. Tudíž jsou vedlejší účinky a problémy po narkóze i u starších lidí minimální. Mezi relativně časté, ale ne závažné nežádoucí účinky anestezie patří u starších lidí nevolnost, únava, pocit škrábání v krku, bolesti hlavy či svalů. Starší pacienti se také často mylně domnívají, že brnění, snížená citlivost v končetinách či omezení pohybu jsou následkem celkové anestezie, ty však bývají mnohem častěji důsledkem polohy při operaci.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Poškození mozku po narkóze

Lékaři sice připouštějí, že se mozek z narkózy určitou dobu vzpamatovává a s přibývajícím věkem na to potřebuje více času, ve většině případů ale není důvod k obavám. K úmrtí v narkóze či po narkóze sice občas dochází, se samotnou anestezií to však v drtivé většině případů nesouvisí. Příčinou spíše bývá pacientova diagnóza.

Co se týká poškození mozku, kterého se obávají zejména starší pacienti, lékaři připouštějí, že mozku nějakou dobu trvá, než se z narkózy vzpamatuje, rozhodně ale podle nich není narkóza příčinou degenerativních chorob mozku. Mozkové buňky nás v období dospělosti opouštějí rychlostí, která je znepokojivá. Ovšem přičítat to pouze anestezii by nebylo moudré. Pochopitelně může dojít v průběhu anestezie ke komplikacím způsobeným pacientovými specifiky. Nicméně korektně provedená anestezie by neměla vést k urychlení zániku neuronů. V současné době je anestezie tak bezpečná a preparáty, které se používají, tak moderní, že riziko ztráty nervových buněk následkem vlivu celkových anestetik nebo hypoxie, což je nedostatek kyslíku v mozku, je tak minimální, že se s ním takřka nekalkuluje. Takže anestezie je bezpečná i pro seniory.

Ztráta paměti po narkóze

Většina anestetik ovlivňuje neuronální aktivitu tím, že způsobí, že koordinace rozsáhlých oblastí mozku a synchronizace mezi nimi výrazně poklesnou. Ukázalo se, že vědomí není něco, co by sídlilo v nějakém místě mozku, ale že je dáno vztahy mezi velkými skupinami neuronů, které jsou rozprostřené v celkovém prostoru objemu mozku. Když se tato koordinovaná aktivita poruší, tak se poruší vědomí jako takové. V permanentním vegetativním stavu fungují plíce, rytmus spánku a bdění, ale ne psychika. Tudíž u některých citlivějších seniorů může dojít ke ztrátě paměti.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Zmatenost po narkóze

Ztráta paměti po narkóze je opravdu velmi výjimečná, spíše se jedná o zmatenost, která může být vyvolána i léky k tišení bolesti a zklidnění u starších pacientů. Většinou se jedná o přechodný stav, který se v průběhu hospitalizace upraví.

Je možné neprobudit se z narkózy

V dnešní době jsou lékaři schopni připravit každému pacientovi a hlavně seniorům anestezii přímo na tělo podle diagnózy, věku a případných zdravotních rizik. I laik dnes ví, že anestezie může být celková nebo lokální. Ta se používá při drobných zákrocích. Jiná forma se volí při velkých rekonstrukčních operacích a jiná například při převazech nebo drobných výkonech. Čím lehčí výkon, tím slabší anestezie. V konkrétních případech se používá buď mělká analgosedace, nebo anestezie intravenózní, či inhalační. Pokud jde o bolestivý nebo náročný výkon, kdy se třeba otevírají tělní dutiny, použije se takzvaná doplňovaná anestezie. To znamená použití inhalačního anestetika doplněného například opiátovým analgetikem či svalovým relaxanciem. Taková anestezie je samozřejmě náročnější pro pacienta, ale také pro anesteziologa, který musí zajistit maximální zabezpečení. Ke smrti v narkóze nedochází vlivem anestezie, ale onemocněním pacienta, to platí i o bezvědomí.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Kdy se může alkohol po narkóze

Alkohol se bezprostředně po narkóze nedoporučuje, protože by mohlo dojít k interakci a vzniku nežádoucích účinků. Alkohol je možné pozřít nejdříve 48 hodin po operaci, kdy lékaři mají jistotu, že organismus zcela metabolizoval léky související s narkózou. U starších pacientů je tato doba ještě prodloužena, neboť mají pomalejší metabolismus.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© KM

odkaz na článek

. Narkóza u starých lidí [online]. UzdravímSe!cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Narkóza u starých lidí

 Alena Šváčová

dobrý den , před skoro rokem 19.8.2020 mi podklozla pantofle na obrubníku, padla jsem a i když jsem se snažila zvednou , bolest v levé části panve v jenom bode mi to nedovolil , ja sama se ctěla zvednou ale nešlo to, zrovnna šel kolem asi pan doktor, ptal se mi kde mi to bolí a hned volali rychlou , na trg zjistily frakturu stehenní kosti a hlavně zlomený krček. ještě ten vecer mi vezli do kůatov , ale na operaci jsem si pět dní musela počkat , jelikož mi sraželi vysoky krevní tlak. z klatov si pamatuju po oeraci vse, tady v Sušici trvalo 14 dní než jsem se dala dokupy, paní dr Štauberg jak se pacient nechová podle normy by je nejradši poslala do dobřan. I když mám ve zprave jak se mnou rehabilitovali, bohuže , akorat mi dali do choditka deset kroků a zpět do peřin , naučila jsem se díky sesřičkám a brarum myt pak už sama , chuze ze schodu a do tak to jsem se naučila až doma, otřesny zážitek za 7 tydnu , jestě že paní doktorka už tu není .V KT upně jiny přístu , děkuji Šváčová

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Po každé narkoze jsem ztracel vědomosti

 Zdeněk Sasák

Po každé narkoze na operaci jsem stále více ztrácel vědomosti.
Vím to určitě, protože po každé operaci mi známí spoluobčané říkali, že se to po urřité době zlepší.
Bohužel se to nezlěpšilo.
Zdeněk Sasák

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Doporučení stravy pro pacienta ve věku 77 let, který měl v 1 týdnu 3x narkozu .

 Kopretinka

Prosím o doporučení jakou stravu by měl můj 77 lety manžel jíst po cca týdenním hladovění a 3 narkozách. Cítí se velmi slabý, vyčerpaný. Zda ihned začít se silnými polévkami, masem nebo raději spíše zeleninovou stravou, šetřící? Na detoxikaci nasbírám kopřivy na špenát a na čaje. Pěstuji hodně bylinek, které doporučíte? Pro zlepšení paměti budu dávat hodně ořechů.
Ráda přivítám doporučení z vašich zkušeností. Děkuji

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS