Facebook Síť X Pinterest email tisk

Warfarin a omega 3

Napsala Mgr. Světluše Vinšová

Vydáno , aktualizováno

Léky

Rybí tuk, což jsou omega-3 mastné kyseliny, ovlivňuje agregaci trombocytů a způsobuje alteraci fibrinolýzy, to znamená, že může zvyšovat riziko krvácení. Při užívání Warfarinu se tedy nedoporučuje užívat omega-3 mastné kyseliny. V žádném případě se však nejedná o dogma, je nutné vše konzultovat s lékařem.


Obsah článku

Co je to omega-3

Omega-3 mastné kyseliny jsou nesmírně důležité tuky, které potřebujeme pravidelně přijímat v potravě. Klasická západní strava bohužel ani zdaleka neobsahuje dostatek omega-3 mastných kyselin. Omega-3 mastné kyseliny jsou typem polynenasycených mastných kyselin. To znamená, že ve své chemické struktuře mají několik dvojných vazeb. Jsou esenciální - naše tělo je neumí samo vyrobit, a proto je musíme přijímat ze stravy. Pro organismus jsou navíc extrémně důležité. Jsou potřeba například pro správnou funkci srdce, mozku, imunitního systému nebo očí.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Nejdůležitější typy omega-3 mastných kyselin

Naše strava obsahuje 3 hlavní typy omega-3 mastných kyselin: EPA a DHA se nacházejí v mořských plodech a rybách, zatímco ALA se vyskytuje v rostlinné stravě s vysokým obsahem tuku. Omega-3 z rostlinných zdrojů neumí tělo vstřebat tak efektivně, jejich pozitivní účinky proto nejsou moc velké.

EPA (kyselina eikosapentaenová) má v těle mnoho funkcí. Má důležitou roli v mírnění zánětu. Řada studií prokázala její účinnost i v předcházení a léčbě psychiatrických onemocnění, například deprese.

DHA (kyselina dokosahexaenová) je obsažena zejména v tučných mořských rybách a v rybím oleji. Je významnou složkou buněčných membrán nervových buněk. Je to stavební kámen mozku. Důležitá je i pro oči. DHA hraje klíčovou roli při vývoji nervového systému, je tedy třeba jí přijímat dostatek i během těhotenství a kojení.

ALA (kyselina alfa-linolenová) se vyskytuje v rostlinách s vysokým obsahem tuku (vlašské ořechy, lněná semínka, chia semínka). Přestože je nejčastěji zastoupenou omega-3 mastnou kyselinou ve stravě, pro tělo není příliš výhodná. Aby byla využitelná, musí být nejprve převedena na EPA a DHA. Většina ALA se však přemění pouze na energii.

Omega-3 mastné kyseliny patří celosvětově mezi nejprostudovanější a nejvíce zdokumentované živiny. Naprostá většina studií se shoduje na jejich prospěšnosti a četných zdravotních přínosech. Pokud nekonzumujete ryby alespoň 2-3x týdně, měli byste zvážit doplňky stravy s omega-3. Je to jednoduchý způsob, jak zlepšit své fyzické i duševní zdraví a předcházet vzniku mnoha chorob.

Rizika při užívání omega-3 s Warfarinem

Při užívání omega-3 s Warfarinem může dojít k ovlivnění agregace trombocytů, což může způsobit alteraci fibrinolýzy, to znamená, že se může zvyšovat riziko krvácení.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Čím nahradit omega-3

Omega-3 se nedají nahradit. Optimální poměr mastných kyselin omega-6 a omega-3 by měl být v naší stravě maximálně 5 : 1 ve prospěch omega-6. Vlivem používání olivového oleje a nízké konzumace ryb se však průměrný Čech dostává na poměr až 15 : 1. Důsledkem mohou být srdeční onemocnění, vysoký tlak a cholesterol, záněty, kožní i psychické problémy. Omega-3 mastné kyseliny působí v těle protizánětlivě, rozšiřují cévy a působí blahodárně na nervový systém. Pokud nejíte ryby, zkuste alespoň omega-3 z rostlinných zdrojů, jako je obyčejné lněné semínko, vlašské ořechy, chia semínko nebo avokádo.

Po konzultaci s lékařem je možné použití bylinek. Sto gramů čerstvých listů šruchy zelné, což je asi jeden šálek, může obsahovat 300 až 400 mg kyseliny alfa-linolenové, která je stejným druhem omega-3 jako ta, která je obsažena ve lněných semínkách. Šrucha obsahuje i malé množství omega-3 s dlouhým řetězcem (DHA a EPA), které se vyskytují hlavně v rybím mase a v rybím tuku. Mastné kyseliny omega-3 mají protizánětlivé účinky, prospívají srdci a jsou užitečné při hypertenzi, diabetu 2. typu, srdečně-cévních onemocněních a také při depresi.

Příznaky nedostatku omega-3 mastných kyselin

Nejčastějšími příznaky nedostatku jsou:

  • suchá pokožka;
  • podrážděnost;
  • únava;
  • pocit hladu;
  • chlad;
  • špatné soustředění;
  • problémy s nadváhou;
  • zhoršený zrak;
  • bolest kloubů;
  • nízká hladina HDL cholesterolu;
  • nedostatek vitamínů.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Dactor



přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo šest.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku

Xarelto a užívání Omega 3 + Vitamin K

Hana Al-Haidaryová

Dobrý den,
užívám 1x denně Xarelto 10 mg a zároveň Omega 3 + vitamin K.(2 kapsle denně)
Prosím o sdělení, zda můžu dál užívat bez zdravotních potíží?
Děkuji za názor.AlH.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Warfarin a Detralex
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Omeprazol a alkohol
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
Témata

    Zajímavé články

    nové příběhy

    Dieta po operaci žaludečním vředu

    Jaroslav Zettlitzer

    Dobrý den ví někdo kdy si po operaci vředů můžu dát Plzeň pivo?

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Zvětšené papily na jazyku

    Olga

    Dobrý den,mám vyrustek na spicce jazyku asi měsíc,teď pozoruji zvětšení a změna na bílou barvu,kam s tím? Děkuji

    Přiložený obrázek | Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Fialové fleky po těle

    Šárka Pospíšilová

    Dobrý den, mám dotaz. Od začátku druhého stupně se mi objevují po těle fialové fleky. Někdy jsou mezi vlasy jindy zas na prstech, a dnes jsem je našla na pravém chodidlu. Nevím co s tím.
    Děkuji.
    Šárka Pospíšilová (14 let)

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    novinky a zajímavosti

    Chcete odebírat naše novinky?


    Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo šest.