Bílý čaj


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Bylinky

Zveřejněno dne 15.2.2018


Bílý čaj je velmi ceněný. Jedná se o zpracování ještě nerozvinutých lístků čajovníku, sbíraných pouze pár dní v roce. Po sběru se lístky nenechávají dlouho oxidovat, pouze se usuší na slunci. Proto si čaj zachovává tak jemnou a lahodnou chuť. Bílý čaj získal své pojmenování podle jemných bílých chloupků, které se vyskytují na listech čajovníku v okamžiku sběru.

Účinky

Šetrné zpracování bílého čaje zaručuje velký obsah antioxidantů. Antioxidanty brání organismus před vlivy volných radikálů, snižují cholesterol, udržují tělo v dobré kondici, blahodárně působí na srdce, kosti a zažívání, pomáhají v boji s bakteriemi a viry a celkově posilují imunitní systém. Antivirové a antibakteriální účinky jsou u bílého čaje silnější než u zeleného. Bílý čaj dále působí jako omlazující prostředek, napomáhá při redukci hmotnosti, snižuje krevní tlak a chrání nás před chronickými civilizačními nemocemi. Dokonce předchází vzniku parodontózy a zubního kamene. Jelikož se v něm nachází méně barviv, nezanechá na zubech hnědý povlak, jako například černý čaj nebo káva. Díky přítomnosti aminokyseliny L-theanine pomáhá bojovat se stresem. V bílém čaji se rovněž vyskytují polyfenoly, které jsou prevencí proti rakovině. Využití tento čaj nachází i v kosmetickém průmyslu. Najdete jej v antibakteriálním mýdle, pleťové vodě, pleťových krémech i jemných květinových dámských vůní.


Kofein a tein

V bílém čaji se oproti zelenému a černému nachází nejmenší množství kofeinu. Pro srovnání: bílý čaj obsahuje zhruba 15 mg kofeinu, zelený čaj 20-30 mg, černý čaj 40-60 mg a káva 120-150 mg.

Příprava bílého čaje

Příprava bílého čaje je obřad, který byl dříve pouze výsadou mocných. Jeho výroba je tak náročná, že byl pro obyčejné lidi nedostupný a směli jej popíjet jen čínští císaři. Dnes si na bílý čaj můžete zajít do čajovny, ale také si jej můžete připravit doma. Stačí zalít čajové lístky vodou o teplotě 80 °C a nechat louhovat přibližně 3-5 minut. Kvalitní bílý čaj lze zalít až pětkrát. Jen při každém dalším zalití je nutné prodlužit dobu louhování. K dokonalé přípravu čaje je možné ve specializovaných prodejnách nebo v lékárně koupit varnou konvici s nastavením teploty či bambusové sítko s držákem na přípravu sypaných čajů. Pro pohodlnější servírování poslouží skleněná konvice na čaj Simax.


Prodej a cena

V současné nabídce naleznete mnoho druhů bílých čajů:

  • Bílý čaj sypaný - jedním z nich je i čaj Pai mu tan bio 40 g, který slibuje zážitek v podobě luxusní chuti.
  • Bílý čaj sáčkový - porcované čaje jsou oblíbené kvůli komfortu při přípravě. Vyzkoušejte například London HERB čistý bílý 20 sáčků, který je charakteristický svou delikátní a jemnou chutí, nebo bílý čaj od TEEKANNE.
  • Bílý čaj ochucený - bílé čaje s příchutí dodávají tomuto vzácnému nápoji ještě výjimečnější aroma.

Zde naleznete další varianty bílého čaje.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Kembangraps

odkaz na článek

. Bílý čaj [online]. UzdravímSe!cz, . .




Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk
přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
klíčová slova
bílý čaj účinky tlak hmotnost kofein prostředek výroba druh