Listy kerblíku
Listy kerblíku obsahují velké množství vitamínu C, beta-karotenu, éterických olejů, minerálních látek a dalších biologicky aktivních látek. Tato bylina bojuje proti únavě, zejména na jaře, kdy je v těle nedostatek vitamínů, kerblík vám pomůže nastartovat organismus a dobře se naladit.
Pro zlepšení trávení, při střevních potížích, léčbě onemocnění močového měchýře i dýchacích cest můžeme používat odvar vyrobený z listů kerblíku. Tento odvar je určen také k zevnímu použití. Namočte hadřík nebo žínku do odvaru a použijte jako obklad k léčbě zánětu prsních žláz.
Listy čerstvého kerblíku můžete použít i pro zpestření stravy, nařežte je na malé kousky, smíchejte s jinou zelení a přidávejte do salátů nebo sendvičů. Nejčastěji se kerblík přidává do různých zeleninových salátů, polévek, rybích a masových pokrmů.
Vavřín
Vavřín (bobkový list) patří mezi nejpopulárnější kuchyňské bylinky, ale je také velmi efektivním bylinným lékem. Vavřínové listy obsahují esenciální oleje, hořčiny a další biologicky aktivní látky.
Odvar z bobkových listů snižuje hladinu cukru v krvi, a tak může být využit jako přírodní prostředek na léčbu cukrovky. Léčba bobkovým listem je účinná při revmatismu, křečí a ochrnutí.
Aromatický olej s vavřínovým listem je vynikající na masáže. Vavřínový olej si můžete vyrobit doma, budete potřebovat 30 g vavřínového listu a 200 g rostlinného oleje. Směs nechte odstát na teplém místě po dobu 6 dnů.
Vavřínový list lze samozřejmě používat i při přípravě pokrmů, přidává se do polévek, masa a ryb. Jakmile je jídlo připraveno, měly by být bobkové listy odstraněny. Pokud vavřínové listy přidáváte do marinády, neměly byste je příliš dlouho vařit, jídlo může zhořknout.
Listová hořčice
Listy této hořčice obsahují éterické oleje, které obsahují velké množství vitamínu C, beta-karotenu, vitamínu P, železa, vápníku a dalších biologicky aktivních látek. Listy hořčice prokazatelně zlepšují trávení. Mohou se přidávat například do sendvičů nebo salátů.
Řebříček obecný
Často je tato bylina označována jako žebříček. V čínské medicíně je považován za štěstí. V Americe je řebříček používán jako analgetikum při bolesti hlavy z nachlazení. Američtí indiáni žvýkají řebříček, aby si ulevili při bolesti zubů. Rovněž ho používají jako odvar, který si lijí do ucha při bolestech. Známá je také inhalace odvaru z listů, která pomáhá proti bolesti hlavy. Rozžvýkání kořenů a následná aplikace této hmoty na končetiny působí jako stimulant. Jiní američtí indiáni zase pijí čaj z řebříčku na snížení horečky a pro klidný spánek. Podle indiánů se rozemletý suchý řebříček smíchaný s vodou přikládá na popáleniny. Když se řebříček přidá do ptačího hnízda vlaštovek stromových, tak omezí množení jejich parazitů. V západní medicíně se řebříček nejspíše uplatní při léčbě roztroušené sklerózy, na čemž nyní pracují výzkumné týmy, aby to potvrdili.
Nežádoucí účinky
Ve vzácných případech může řebříček způsobit závažné alergické kožní vyrážky. Dlouhodobé používání řebříčku může zvýšit fotosenzibilitu pokožky, což vede k rychlejšímu spálení na slunci. Tyto reakce se mohou dostavit i při procházce loukou, kde roste řebříček, nebo při sklizni sena, kde je řebříček, který se dotýká pokožky.
Řebříček je jedovatý pro psy, kočky a pro koně. Způsobuje jim zvracení, depresi, průjem, anorexii a nadměrné slinění.
Na hlodavcích bylo zjištěno, že po podání vodních extraktů z řebříčku, u nich došlo k významnému zvýšení počtu abnormálních spermií.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © Miansari66