Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  

Způsoby použití jojobového oleje na vlasy

Jojobový olej je jedním z nejcennějších olejů, které se používají v kosmetice. Jde o tekutý vosk, který navrací vlasům ztracený lesk a pokožce pružnost. Je nesmírně jemný a rychle se vstřebává. Jako součást vlasových přípravků dodává vlasům přirozený lesk, hebkost, objem a pružnost.

Z čeho je jojobový olej

Wikipedia uvádí, že jojoba kalifornská (Simmondsia chinensis) je jediný druh čeledi jojobovité z řádu hvozdíkotvaré (Caryophyllales). Jsou to drobnolisté keře rostoucí ve vyprahlých oblastech Sonorské pouště v Kalifornii. Jojobový olej má mnohostranné využití.

Jak dále zmiňuje Wikipedie, jojoba kalifornská je tuhý stálezelený dvoudomý keř s drobnými kožovitými vstřícnými listy bez palistů, dorůstající výšky okolo 3 metrů. Listy jsou jednoduché, v protistojných párech spojené bází, krátce řapíkaté, s celokrajnou eliptickou až podlouhlou čepelí a zpeřenou žilnatinou. Květy jsou jednopohlavné, nenápadné, pravidelné. Kalich je složen nejčastěji z 5 (řidčeji 4 nebo 6) lístků, koruna chybí. Samčí květy jsou v hlávkách. Tyčinek je stejný počet jako kališních lístků, jsou volné, oddáleně vyrůstající z plochého květního lůžka. Samičí květy jsou jednotlivé nebo rostou v hroznech, semeník je svrchní, srostlý ze 3 plodolistů, se stejným počtem komůrek a s volnými čnělkami. V každém plodolistu je jediné vajíčko. Plodem je jednosemenná pouzdrosečná tobolka. Semena jsou asi 10 až 15 mm dlouhá a připomínají žalud. Jojoba kalifornská roste na jihozápadě Severní Ameriky, ve vyprahlých oblastech Sonorské pouště a na přilehlých územích USA a Mexika.

Dle Wikipedie semena jojoby obsahují 47 až 62 % kapalného vosku, který taje již při 7 °C. Je to světle žlutá nežluknoucí kapalina bez vůně, prodávaná jako „olej jojoba“. Používá se v kosmetice, farmacii i jako mazadlo vysokoobrátkových motorů, neboť odolává vysokým tlakům. Vosk z jojoby používali indiáni jako jedlý olej. Je nestravitelný a může být proto součástí redukční diety. V dnešní době je jojoba pěstována na různých místech světa, například ve Španělsku. Jojobový olej slouží také jako náhrada vorvaního tuku, čímž tato rostlina napomáhá ochraně velryb.

Účinky na vlasy

Několik kapek jojobového oleje dodá vlasům jemnost, hebkost a navrátí jim skutečně oslnivý lesk. S oblibou tak tuto jeho vlastnost využívají v kosmetických salonech. Vyzkoušet ho můžete například na zničené konečky vlasů.

Použití

Kvalitní jojobový olej optimalizuje množství mazu. Obsahuje zejména nenasycené mastné kyseliny a vitamín E, jakož i množství výživných látek, stopových prvků či minerálů. Všechny tyto látky výborně pronikají přes kůži a vlasy až ke spodním vrstvám pokožky a regenerují ji zevnitř.

Jojobový olej Saloos

Jojobový olej Saloos je velmi vhodný pro péči o všechny typy pleti. Patří k nejcennějším přírodním olejům. Udržuje přirozenou vlhkost pokožky. Pravidelným používáním se citlivá, suchá a podrážděná kůže stává opět odolnou. Přípravek obsahuje vyvážený poměr pěstících látek s hojivou schopností. Pokožku ošetřuje, regeneruje, vyhlazuje a je vhodný i k péči o akné a na vlasy.

Hlavní předností jojobového oleje je jeho schopnost normalizace kožního mazu. Díky tomu je vhodný pro každý typ pokožky, především však pro smíšenou pleť – mastná místa jojobový olej zmatňuje a zmírňuje zde produkci kožního mazu, suchá místa naopak dostatečně promastí a vyživí. Pár kapek jojobového oleje vmasírovaných do vlhkých vlasů jim dodá hebkost, jemnost a navrátí přirozený lesk.

Jojobový olej je tak příjemný, že prostě nic lepšího neexistuje. Je naprosto nekonfliktní, vyhovuje mastné pleti a je skvělý pro suchou pleť. Citlivou nedráždí a podrážděnou zklidňuje. V čem spočívají jeho vynikající vlastnosti? Jojobový olej je svým složením velmi podobný přirozenému kožnímu mazu. Díky tomu je na pokožce jako doma.

Hlavní vlastností jojobového oleje, kterou mu mohou závidět všechny další rostlinné oleje, je schopnost normalizace. Jojobový olej nejenže dobře přijímají všechny typy pleti, ale na každý typ pleti působí tak, aby ji vrátil do normálního stavu.

Mastná a suchá pleť a jojobový olej

Olej tím, že pokožku promastí, vzbudí představu, že kožního mazu je na pleti dost. Kůže má dostatek mazu, takže už nemá nutkání dál se mastit sama od sebe. Díky jojobovému oleji se tak mastná pokožka méně mastí a déle zůstává matná.

U suché pokožky funguje jojobový olej zase tak, že dokonale promastí a ochrání pleť. Zabrání tak ztrátě její pružnosti a odolnosti. Jojobový olej se do pokožky rychle vsakuje a nahrazuje přirozený kožní maz. Pleť se tak méně napíná a netvoří se suché šupinky.

Složení

Jedinou složkou je Simmondsia Chinensis (Jojoba) Oil, produkt je bez parabenů, bez parfemace.

Jak ho používat

Jojobový olej nanášejte nejlépe na vyčištěnou vlhkou pleť. Při smíchání s vodou se jojobový olej mění na takzvanou emulzi. Ta se rychle vsakuje a podporuje dlouhodobou hydrataci pleti. Jojobový olej navíc tvoří naprosto skvělý základ pro pleťové oleje. Můžete do něj přidat jakýkoliv esenciální olej, a získáte tak pečující olej přesně na míru potřebám své pleti.

Použití

Malé množství oleje vmasírujte do vlhké pokožky nebo naneste do vlasů a na konečky vlasů.

Skladování

Skladujte v chladu.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Itineranttrader

odkaz na článek

. Způsoby použití jojobového oleje na vlasy [online]. UzdravímSe!cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis
Jméno
E-mail
Komentář

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

Připojit fotku

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

ODBORNÁ ZPŮSOBILOST

Článek napsala zdravotní sestra Mgr. Světluše Vinšová.

Tento web neposkytuje léčitelské služby. Viz další informace.

Lidé také čtou

UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU