Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  

Vředy na dvanácterníku - vhodná strava

Bývalo pravidlem, že lékaři doporučovali stejnou stravu pro každého pacienta s vředovou chorobou. Zejména se zakazovala kořeněná jídla. Nyní však lékaři zjistili, že tato jídla nezpůsobují vředy a že nevýrazná strava nutně nepomáhá při léčbě vředů. Jak tedy připravovat jídlo pro jedince s vředy na dvanácterníku?

Čemu se vyhnout

Konkrétní potraviny nezpůsobují vředy, mohou však zhoršovat jejich příznaky. Exacerbace neboli nové vzplanutí chronické choroby na základě příjmu potravin je subjektivní. Je tedy těžké říct, které jídlo bude zhoršovat příznaky u dané osoby. A tak namísto dřívějších doporučení, že jedna strava vyhovuje všem, nabízejí lékaři v současnosti obecnější pokyny. Pokud si nemocný všimne, že mu určité jídlo způsobuje problém, prostě se mu musí vyhýbat a informovat o tom svého lékaře.

Potraviny, které mohou lidem s vředem způsobit nepříjemný pocit:

  • maso s vysokým obsahem tuku
  • koření
  • citrusové plody a šťávy
  • rajčatové výrobky
  • káva a čaj
  • čokoláda
  • alkoholické nápoje
  • pikantní jídla

Vhodné potraviny

Přestože neexistují žádné přesvědčivé důkazy o tom, že by nějaká potravina předcházela ulceraci nebo ji léčila, zůstává nejlepší dietou zdravá strava. Zkuste si tedy vybírat z těchto zdravých možností:

  • drůbeží a bílé maso, ryby, fazole, vejce nebo tofu jako dobrý zdroj bílkovin
  • potraviny s vysokým obsahem vlákniny, zejména ovoce a zelenina, pokud nedráždí žaludek
  • nápoje bez kofeinu
  • ořechy a ořechová másla
  • pro srdce zdravé oleje, jako jsou olivové nebo řepkové oleje určené k vaření
  • majonéza a salátové dresinky bez tuku nebo s nízkým obsahem tuku

Vhodný způsob přípravy

Doporučuje se vyhýbat se při přípravě potravin smažení; používání koření, které může způsobit podráždění sliznice, jako je například pepř; dále omezovat tuky a oleje, jako je máslo, margarín; nepoužívat nevhodné dresinky na salát, například majonézu a zakysanou smetanu.

Doporučuje se používat takové způsoby vaření, které vyžadují omezené množství přidaného tuku:

  • horkovzdušné pečení bez tuku
  • vaření v páře
  • grilování

Při přípravě pokrmů je vhodné používat sprej na vaření v pánvi spíše než máslo nebo olej.

Plánování jídla

Při plánování jídla pro své blízké trpící vředem mějte na paměti následující:

  • Menší, častá jídla jsou lépe tolerována u jedince s vředem, zejména když se cítí nekomfortně.
  • Poslední jídlo nebo svačinu je vhodné konzumovat dvě nebo více hodin před spaním.

Pravdou je, že neexistují žádná přesná pravidla, pokud jde o potraviny pro pacienty s vředovým onemocněním, kromě vyhýbání se těm potravinám, které způsobují nepříjemné a dráždivé pocity. Pacient by neměl mít problém s dostatečnou výživou. Pokud máte vy nebo váš blízký zájem o to, jaké jídlo jíst, nebo pokud se vám zdá, že některá jídla vředy zhoršují, poraďte se se svým lékařem nebo dietním specialistou.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Kapp

odkaz na článek

. Vředy na dvanácterníku - vhodná strava [online]. UzdravímSe!cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis
Jméno
E-mail
Komentář

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

Připojit fotku

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

ODBORNÁ ZPŮSOBILOST

Článek napsala zdravotní sestra Mgr. Světluše Vinšová.

Tento nástroj neposkytuje zdravotní poradenství. Viz další informace.

Lidé také čtou

UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU